De administratie van iedere onderneming is ontzettend belangrijk en vergt vaak veel tijd en energie. Veel zzp’ers kiezen er daarom ook voor om een boekhouder of accountant in te schakelen om hen bij hun administratie te helpen, maar er zijn ook ondernemers die ervoor kiezen het heft in eigen handen te nemen. Een administratie die op orde is zorgt voor belastingvoordelen, een duidelijk overzicht, minder stress en geen boetes van de belastingdienst. Hieronder lees je meer over de verschillende opties die beschikbaar zijn voor zzp’ers.
3 verschillende keuzemogelijkheden
Als zzp’er heb je de mogelijkheid om zelf de administratie bij te houden. Daarnaast kan je ook samenwerken met een boekhouder of accountant en de administratie uitbesteden. Dit kan ook een zogenaamde ‘hybride’ vorm aannemen: hierbij verdeel je de administratieve werkzaamheden met een boekhouder of accountant. De boekhouder geeft advies over de verschillende stukken en je kan deze hierna opvolgen en het zelf bijhouden. Bij een hybride vorm kan je dus afspraken maken en zelf bepalen welke taken jij zelf zal uitvoeren en welke de boekhouder of accountant uit handen neemt. Zo houd je meer tijd over voor de écht belangrijke zaken binnen jouw onderneming.
Zelf doen of uitbesteden?
Iedere optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo heb je wanneer jezelf je administratie doet veel controle en doe je meer financiële kennis op. Aan de andere kant kost boekhouden veel tijd en moet heel nauwkeurig bijgehouden worden. Indien je van plan bent je boekhouding uit te besteden, dan kan je weer van andere voordelen profiteren. Zo hoef je je bijvoorbeeld minder zorgen te maken, want de administratie wordt door de boekhouder in orde gemaakt waardoor je meer tijd over hebt voor andere belangrijke taken. Bovendien heeft een boekhouder accurate en parate kennis over de wetgeving en belastingvoordelen, wat zzp´ers ook geld kan opleveren. Nadelig is het hogere kostenplaatje, maar wanneer je dit afzet tegen de voordelen van een uitbesteding dan vallen de kosten niet tegen.
9 onderdelen van de financiële administratie
De financiële administratie bestaat uit maar liefst 9 verschillende onderdelen. Om een beter beeld te schetsen van de administratieve stukken die de Belastingdienst benodigd, hebben we deze op een rijtje gezet. Zo kan je bepalen of het nodig is om (deels) hulp in te schakelen of dat je als zzp’er dit zelf aankan.
- Kasadministratie en kassabonnen (ook kladaantekeningen)
- Financiële aantekeningen (zoals het inkoop- en verkoop)
- Tussentijds gemaakte controleberekeningen
- Ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen
- Bankafschriften
- Contracten, overeenkomsten en andere afspraken
- Agenda’s en afsprakenboeken
- Correspondentie
- Software- en databestanden
Geen goed of fout
Er is geen goed of fout bij het onderhouden van de administratie. Of je het zelf aanpakt of liever de hulp van een professional inschakelt is afhankelijk van de voordelen die voor jou het meest belangrijkst zijn. Een gegeven feit is dat een boekhouder of adviseur ontzorgt en een aantal lasten van je overneemt. Ben je zzp’er en wil je meer weten over de verschillende gradaties? Of ben je benieuwd naar welke administratieve optie het beste bij jouw past? Bij het administratiekantoor in Nieuwegein staan adviseurs klaar met handige tips en professioneel advies.